VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Vijf vragen: gaat dat zo door met die huizenprijzen?

Geplaatst op: 21-08-2019, 21:08:55

Wie vorige zomer op de roodgloeiende woningmarkt toesloeg, heeft toch goede zaken gedaan. Huizen zijn alweer gemiddeld 7% duurder dan een jaar geleden. In alle provincies gingen de prijzen omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.

Is dat goed nieuws?

Voor de eigenaren van 4,3 miljoen koopwoningen is de aanhoudende stijging reden tot vreugde. Enerzijds is hun bezit nog meer waard geworden, anderzijds kunnen zij mogelijk een lagere hypotheekrente bedingen. Hoe kleiner de lening is ten opzichte van de marktwaarde, hoe groter de korting op de rente. Dat kan oplopen tot 0,5%.

Hoe ver zijn de prijzen nu opgelopen?

Ten opzichte van het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen in Nederland 39% gestegen, aldus het CBS. Daarbij gaat het wel om de nominale huizenprijzen. Als je de inflatie meeneemt, zitten we nog rond het prijsniveau in 2008. Daarna duikelden de huizenprijzen onder invloed van de financiële crisis en de beperking van de hypotheekrenteaftrek. In de zwartste dagen stonden een miljoen huiseigenaren onder water. Bij werkloosheid of scheiding moesten mensen torenhoge verliezen nemen.

Is er nog voldoende aanbod?

Het Kadaster registreerde in juli 21.039 verkochte woningen. Dat zijn er 7,5% meer dan vorig jaar. Over de eerste zeven maanden van dit jaar zijn wel wat minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Gloort er licht voor starters?

Starters die de afgelopen jaren toesloegen, hebben op papier dikke winsten gemaakt na de prijsexplosies van 2017 (+7,6%) en 2018 (+9%). Vorig jaar waren starters goed voor ruim een derde van alle transacties. De betaalbaarheid van woningen lijkt niet veel verder te verslechteren, gezien de almaar dalende hypotheekrente. Wel blijven de populaire wijken in de grote steden buiten hun bereik.

Wat zijn de verwachtingen?

Economen van ING verwachten dat de huizenprijzen dit jaar maar 4,5% stijgen. Mogelijk gaan zij die prognose opwaarts aanpassen. Rabobank rekent op een groei van 6%. Voor komend jaar verwacht ING een plus van 2,5% en Rabo een stijging van 4%. De huizenprijzen worden gedrukt door het verslechterende economische klimaat en de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Daar tegenover staat een opwaartse druk door de almaar groeiende woningbehoefte en de achterblijvende nieuwbouw. Een duikvlucht zoals na 2008 ligt dus niet voor de hand.

Bron: bijdrage van Pieter van Erven Dorens van 21 augustus 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina